onsdag 30. oktober 2013

Svartand i Høllen

Var en tur nedom Høllen i dag tidlig. Litt fugl var det i den flotte soloppgangen. I tillegg til bildene var det en del måker, 22 siland, 5 ærfugl og 13 kvinand.

hunnfarget svartand

Været var flott og stemningen var upåklagelig i dag tidlig. Spesielt fint var disen som kom etter ei natt med frost.





Fant også ei ringmerket gråmåke. Den ble merket i Høllen i 2006 og har blitt sett hvert år siden den gang.

søndag 27. oktober 2013

grankorsnebb

Også idag var det rundt huset det skjedde. En flokk grankorsnebb holdt seg flere timer i furuhekken like over veien. Da sola endelig tittet fram etter tungt regn hele dagen ble det noen stemningsfulle høstbilder. Hannen er rød, hunnen er gulgrønn. Legg merke til nebbet som er spesiallaget for å få tak i konglefrø.

grankorsnebb, hann
grankorsnebb, hunn

I rognetreet til naboen var det også idag kamp om godbitene. I tillegg til to munk, noen grønnfink og gråtrost, søkte disse etter de røde delikatessene...


rødvingetrost
ca 65 sidensvans fordelt på to flokker
sidensvans
svarttrost, hunn

Plutselig reagerte alle fuglene med voldsom varsling og suste avgårde. De hadde nok ikke mye å frykte da en musvåk seilte rolig over husene.






Dagen ble avsluttet med en liten tur til Årosjordet. Der var det mye bok- og bjørkefink, i tillegg til litt annen småfugl. Noen kanadagås holdt seg også i kornåkeren.


kanadagås



lørdag 26. oktober 2013

sidensvans

Hver senhøst ser vi disse vakre fuglene når de spiser bær før de drar videre på trekket. Igjen var det naboens rogn som ble rasteplassen. Hele 25 sidensvans satt i treet med sin vakre "sølvklokke"lyd. Regnet pøste ned og det var mørkt, så bildene bærer preg av høy iso og en kamp med lyset.


lørdag 19. oktober 2013

bjørkefink

Har vært relativt stille på sjeldenhetsfronten i Søgne de siste ukene, jeg venter fremdeles på for eksempel tartarpiplerke. Jordene er dominert av enorme finkeflokker.
Fikk fotografert et par av disse på et Årosjorde badet i sol igår. De tre skogduene er også fremdeles på plass der nede. Det har i tillegg vært svartkråke og kornkråker siste uka på Åros.

bjørkefink hann
bjørkefink hunn
 

lørdag 12. oktober 2013

Stjertmeis på Indre Kalvøya

Har vært tre dager på Haraldvigen leirskole med elevene mine. Fikk noen bilder av en stor stjertmeisflokk i går. Ble også fornøyd med en spurvehauk i flukt.

stjertmeis
spurvehauk




Fikk også bilde av en fuglekonge og en trekryper.

fuglekonge
trekryper
 

tirsdag 8. oktober 2013

Vintererle

Var en tur rundt beitejordene ved Søgne VGS i ettermiddag. Det var mørkt og regn i lufta, så bildene ble ikke bra av de to vintererlene som holdt seg der. Legger likevel ut et par bilder av de flotte fuglene og satser på gode bilder av dem ved en senere anledning. 
I morgen drar jeg noen dager på leirskole med mine kjære elever, så oppdatering på bloggen kommer nok mot slutten av helga. Ses!


 Her er ett bilde av hver av de to fuglene på taket av garasjen.


søndag 6. oktober 2013

Gulbrynsanger i nettet!

Endelig, etter tre helger hos Eldar fikk Synneva og jeg idag ta en gulbrynsanger ut av nettet for ringmerking. Denne sjeldne gjesten fra øst har vært nærmest invasjonsartet i Norge i år, og dette er tredje gang i år at det har blitt ringmerket gulbrynsanger på Vrånes!
Hans Kristian styrte butikken idag, og Eldar fikk selvfølgelig med seg funnet.
Det var ellers godt med fugl i nettene idag, særlig tallrik var fuglekongene.

GULBRYNSANGER, Vrånes
vingeformelen, 1k gulbrynsanger
Synneva med 1k fuglekonge hann




Senere på dagen var jeg en liten sykkeltur i Søgne. Lappspove i Høllen og to skogdue på Årosjordet var vel det mest spennende. Ellers har andre rapportert om bergand og trelerke idag. Ingen kvartbekkasiner, de dro nok videre i natt...

Lappspove, Høllen
 

lørdag 5. oktober 2013

Kvartbekkasin på Årosjordet

Noen få ganger på høsten dukker denne fuglen opp på de fuktige jordene. Den må ikke forveksles med sin mye vanligere slektning enkeltbekkasin. 
Kvartbekkasinen trykker svært hardt mot bakken, så jeg tråkket nesten på den idag før den fløy opp rett foran meg. Noen bilder ble det i de hektiske sekundene den fløy rundt meg for så å lande 40 meter lenger borte i sumpa. En flott opplevelse og min art nr. 200 i år er i boks.

 

fredag 4. oktober 2013

soloppgang på Helgøya

I går morges tok jeg båten alene ut til Helgøya for å se om det kunne dukke opp flere joer utover sjøen. Det ble lite fugl av det uvanlige slaget, men naturen svikter aldri!
En nydelig soloppgang over idylliske Ny Hellesund måtte foreviges.

 

onsdag 2. oktober 2013

tyvjo og skogdue

Minstegutten, Sverre, og jeg var ute på en tidlig morgentur idag. Ikke noe spesielt å se på Søgnejordene. Men på Åros holder de to voksne skogduene fortet fremdeles.

skogdue sammen med ringdue (t.h.)
skogdue
I ettermiddag dro Ingrid, Sverre og jeg ut med båten for å gå en tur på Helgøya. Jeg fikk sett litt utover sjøen, og rakk å få med meg to tyvjo på trekk! Var selvfølgelig altfor sein med fotoapparatet, men fikk et par dårlige bilder før de forsvant mot vest.

tyvjo
tyvjo