søndag 23. februar 2014

Sidensvans (Bohemian Waxwing)

Fikk øye på en flokk sidensvans 50 meter fra huset idag. De boltret seg i en bærbusk. Jeg har aldri fått dem på så fint fotohold før! En nydelig fugl som snart drar opp til hekkeplassen på tundraen i Sibir, Finland, Sverige og Norge.

Sidensvans // Bohemian Waxwing

torsdag 20. februar 2014

Hverdag i Søgne

Ikke veldig mye som har skjedd i Søgne siste uka, men noe liv er det. For et par dager siden var det to skogduer på Årosjordet, og idag fant jeg årets første gravand i Høllen.
I ettermiddag kom det en melding om en hvitkinngås på Søgnejordet, jeg dro umiddelbart ut da dette er sjelden kost i Søgne, men jeg lykkes ikke å finne den. Legger ut et grågåsbilde mens jeg venter på ei gås med mer eksklusivt fortegn...

Skogdue // Stock Dove
Gravand // Common Shelduck
Grågås // Greylag Goose
Tyrkerdue // Collared Dove
 

lørdag 15. februar 2014

KASPIMÅKE (Caspian Gull), Gismerøya

Hadde litt flaks idag, på vei til svømmehallen i Mandal med min datter fikk jeg en varsel på mobilen om en KASPIMÅKE på Gismerøya ved Mandal. Den ble rapportert av Tor Egil Høgsås, oppdaget av Inge Flesjå. Da vi kom ut var det flere biler til stede, blandt andre hele kobbelet av måkeguruer fra Mandal. Så fuglen ble servert oss på sølvfat. Dette er en svært sjelden fugl i Norge, men Mandal er et av stedene hvor den er sett flest ganger.
Denne kaspimåka hadde nummeret HC308 på foten og er ble ringmerket i Hviterussland!

2k Kaspimåke // 2cy Caspian Gull
Her vises mange kjennetegn. Typisk framskutt bryst, lange bein, relativt langt smalt nebb samt lite hode med kantete bakhode og flat panne.
Legg merke til antydning til lys nebbasis.
Øynene er små og svarte. Fuglen er også nærmest trefarget med hvitt hode, hvit underside, grå rygg og skuldekkere og brune vingedekkere. Klassisk fugl i sin første vinter (2k).
Her ses den lyse vingeundersiden som er diagnostisk i forhold til gråmåke. Her sammen med ringmerket svartbak (J6675)
Her sammen med ringmerket svartbak (J6098). Legg merke til forskjellene, begge er 2k.
Her med J6098 (tv) og en 4k gråmåke J2848 (th).

fredag 14. februar 2014

Knoppsvaner i Høllen

Var en tur i Høllen sammen med mine barn, Synneva og Sverre. Når det er lite fugl så er alltid knoppsvanene fine motiver ved brygga. Her er noen bilder av et stasjonært par.

knoppsvane // mute swan
turkameratene, Synneva og Sverre
 

tirsdag 11. februar 2014

Sangsvaner på Årosjordet

Fem sangsvaner (2 voksne, 3 2k) sto badet i sol på Årosjordet når jeg kjørte forbi idag. Flotte fugler som ikke er for vanlige i Søgne.

Sangsvane, ad // Whooper swan, ad
Sangsvane, 2k // Whooper swan, 2cy
 

lørdag 8. februar 2014

Våren er kommet til Søgne

De første vårtegnene var definitivt på plass i dag. 8 grader og lettskya i formiddag. Med tre viper på Søgnejordet og en stor sanglerkeflokk på Årosjordet så er våren offisielt innviet.
Ellers var det en god formiddag med kornkråke (rook), svartkråke (carrion crow), duetrost (mistle trush) og dvergfalk (merlin) på lista over fugl. Dvergfalken suste rett forbi meg og inn gjennom beplantningen på Årosjordet, en vanvittig fart på denne lille jegeren.

vipe, Søgnejordet // northern lapwing
sanglerke, Årosjordet // skylark
spurvehauk, Årosjordet // sparrow hawk
 

søndag 2. februar 2014

Dvergmåke i Høllen!

Det var egentlig en ganske stille dag i Høllen, men når jeg skulle til å gå hjem skjedde det plutselig noe. Jeg fikk øye på ei knøttlita måke langt ute i Høllefjorden. Etter å raskt ha eliminert bort muligheten for krykkje var det ingen tvil, dette var ei voksen dvergmåke. Etter å ha lagt den ut på den lokale varsleren jobbet jeg videre for å få noen brukbare dokumentasjonsbilder. En serie ble tatt mens den karakteristisk jaktet ved å "gå" på vannet. Den var også tydelig lys på hele overvingen uten antydning til svart, og mørk på undervingen. Odd kom raskt til stedet etter at bomba var sluppet, og vi kunne begge nyte vår første dvermåke i Søgne. Fuglen var langt ute og jaktet med ryggen til, dermed ble dette dagens beste bilder...

Dvergmåke // Little gull