mandag 28. april 2014

Vårsang!

Jeg var en liten ettermiddagstur til Kvernhusvannet og Årosjordet idag. Jeg tenkte kanskje at rørsangeren hadde kommet til sivskogen ved Kvernhus, men den venter nok et par dager. Det var imidlertid kommet andre Afrikatrekkere. Både bøksanger (wood warbler) og hagesanger (garden wabler) sang av full hals på vei ned til vannet, det var mye vårsang i det fine været! Ingen av sangerne var lystne på å bli avfotografert idag, det får vente til en annen anledning.
Ved Årosjordet var det ingenting nytt, to enkeltbekkasin (common snipe) kan nevnes utenom de avfotograferte artene.

steinskvett, hann // wheatear, male
låvesvale // barn swallow
heilo // golden plover
 

lørdag 26. april 2014

Tilbake til fiskeørnreiret!

Fiskeørn, hann // Osprey, male
Synneva og Juliette forventningsfulle på vei mot fiskeørnen. Mange fine fuglelyder å lytte til på veien også!

Jeg var spent sammen med mine to hjelpere når vi skulle besøke fiskeørnreiret for første gang denne sesongen. Hadde de kommet seg helskinnet fram til Songdalen fra vinteroppholdet i Afrika?
Vi fikk raskt bekreftet at alt hadde gått bra. Hannen møtte oss ganske tidlig på stien opp til hekkeplassen. Hannen har mindre framtredende brystbånd enn hunnen. Det var hektisk aktivitet og hyppige besøk på reiret, det var også pyntet med nye friske greiner.

Fiskeørn, hann // Osprey, male
Hunnen går inn for landing på reiret // female landing

Det var også andre trekkfugler som var igang med hekkesesongen idag. Blandt andre løvsanger (willow warbler), munk (blackcap) og trepiplerke. Det var påfallende stilt fra spettene idag i forhold til de tidligere turene, disse ligger nok på egg nå.

trepiplerke i fluktspill // tree pipit

Senere på ettermiddagen måtte guttene ut på tur, da dro vi opp til Smørheia i Søgne. En fin tur uten de store ornitologiske opplevelsene utover å konstatere mye småfuglsang her også.

Sverre og Emil på vei til Smørheia
syngende jernspurv // dunnock
 

fredag 25. april 2014

Tilbake til hverdagen i Søgne

Det blir jo alltid en kontrast til alle bombene på Jæren når en kommer hjem igjen til Søgne. Var ute kl. 05.30 i går og fikk en tre timers tur før jobb. Det hadde blitt sett steppehauk, stork, tartarpiplerke m.m. på Jæren og Lista på onsdag, så jeg tenkte kanskje at østavinden kunn fått med seg noen godbiter til Søgne også. Men nei... En fin tur ble det, men ingen sjeldenheter var og se på morgenkvisten.
Idag ble forresten storken sett flygende over Søgne, observatøren var Odd. Det er ikke alltid lett med timingen i fuglebransjen!

Linerle, Tjomsemoen // White wagtail
Tjeld, parring, Høllen // Oystercatcher
Gravand, Høllen // Common shelduck
Soloppgang, Søgnejordet
 

mandag 21. april 2014

Amerikansk trio!

Idag var jeg så heldig at jeg fikk se tre amerikanske arter på en dag! Denne siste turdagen på jæren fikk jeg med meg PURPURHODEAND, RINGAND og BRILLEAND. Av disse var purpurhodeand nytt kryss for meg.
En stor dag, men preget av teleskopmat og ALLTID for lange avstander for foto. Noe som kanskje kan kalles for dokumentasjonsbilder ble det likevel av alle tre.
Alle disse er nskf-arter, skal beskrives for nasjonal sjeldenhetskomitè. Altså ikke hverdagskost!

Ringand, hann til venstre i bildet, sammenlign med toppendene (hodefasong, kroppssidene...), Ergavatnet // Ring-necked duck, male, left
Ringand, hann til venstre i bildet, Ergavatnet // Ring-necked duck, male, left
Purpurhodeand, hann, Orrevatnet. Kan ane karakteristisk hodefasong og vatring på rygg som skiller den fra bergand // Lesser scaup, male
HAHA... Her skimtes to hvite prikker til venstre. Det er hvilende brilleand, voksen hann, Vik // Poooooooooooooooooooooor docu; Surf scoter, to the left

Til slutt legger jeg ut et bilde fra idag med en annen overvintringsgjest fra vårt eget land, lappfiskand.

lappfiskand, hunn, Grudavatnet // smew, f

fredag 18. april 2014

Jæren, april 2014

Det er påske og ferie i Stavanger. Da står selvfølgelig fugleturer til Jæren på listen over gjøremål. Igår var min far og jeg ute i pøsregnet i seks timer. I dag ble det en kortere tur, men i fantastisk sol fra blå himmel.


Fjæreplytt, Sele // Purple sandpiper

Nam! Endelig en matbit!
Sivhauken er kommet tilbake fra Afrika, her en voksen hann // marsh harrier, ad male
sivhauken i krangel med kråke

Andre arter fra disse to dagene er skjeand, snadderand, lappfiskand, bergand, horndykker, islom, smålom, hønsehauk, kortnebbgås og mye mer.

tirsdag 15. april 2014

Fjellerke på Tangvall

Var en ettermiddagstur opp til Tangvalljordene i ettermiddag sammen med min bror og de yngste ungene. Målet var noen fjellerker som har holdt seg i Søgne noen dager, både på Tjomsemoen og Tangvall. Tidligere idag ble det sett 7 på samme jordet, i ettermiddag bare to. Det er en fantastisk flott fugl med fine hodetegninger i svart og gult. Hardt lys og relativt lang avstand ga ikke annet enn et dokumentasjonsbilde.

Fjellerke, Tangvall // Horned lark
Sanglerke, Tangvall // Skylark

I går var vi nede i Høllen, der var det kun de vanlige artene...

Hettemåke, Høllen // Black-headed gull
Knoppsvane, Høllen // Mute swan
ettermiddagsvasken...
 

lørdag 12. april 2014

Årosjordet 11.04.14

Var ute en runde rundt sumpa i Årosjordet i går kveld. Det var heldigvis en del å se, blandt annet 1 kvartbekkasin, 9 enkeltbekkasin og 1 gransanger i tillegg til småfugl som tornirisk, heipiplerke, bjørkefink og bokfink.
Mens de fleste sangerne kommer for fullt i mai, er gransangeren alltid noen uker tidligere ute. Kvartbekkasin er svært sky, og du må nesten tråkke på den for at den skal fly opp. Dette gjør at den sjelden blir oppdaget, men Årosjordet har vist seg å være et ypperlig sted for arten, der den ofte søker næring i sumpa på trekket. Kvartbekkasin skilles fra enkeltbekkasinen bl.a. på betydelig mindre størrelse, andre ansiktstegninger og kortere nebb.

gransanger // chiffchaff
gransanger // chiffchaff
tornirisk, ad hann // linnet, ad male
kvartbekkasin // jack snipe. Legg merke til den mørke halvmånen under øyet, og nebbet som bare er ca halvannen gang hodets lengde.

kvartbekkasin // jack snipe. Legg merke til spiss, mørk hale og det relativt korte nebbet.
heipiplerke // meadow pipit
 

søndag 6. april 2014

Ringtrost og Duetrost

Dette har vært ei helg med grått vær, tåke og regn. Ikke ideelle fotoforhold altså...
Men disse dagene har blitt preget av store mengder trost og rekordmange svartryggerler i Søgne. På lørdag var alle de seks vanlige trostene representert på samme lille jordet ved Søgne gamle kirke. Høydepunktet var en ringtrost hann, den var borte idag. Minimum ti svartryggerler var på Tjomsemoen. Dette er den britiske, mørke varianten av vår linerle. Det er de kraftige vestlige vindene tidligere i vår som har fått dem over på våre kanter.

Duetrost, Søgne gamle kirke // Mistle trush
Ringtrost, hann, Søgne gamle kirke // Ring ouzel
Duetrost og ringtrost på samme bilde!
Måltrost, Søgne gamle kirke // Song trush
Kjernebiter, Søgne gamle kirke // Hawfinck
Heilo, Søgnejordet // Golden plover
Svartryggerle, hann, Årosjordet // Pied wagtail


Jeg har de siste dagene hatt 2-3 sivspurv i hagen. De plukker foringsrester etter vinteren. At denne arten dukker opp har nok med husets nærhet til sivskogen ved Kvernhusvannet.

Sivspurv, hann, foto fra husvinduet // Reed bunting