lørdag 21. juni 2014

Svarthvit fluesnapper (Pied flycatcher)

Fikk svarthvit fluesnapper i en av kassene mine i år. Flotte fugler disse små Afrika-trekkerne!

svarthvit fluesnapper, hann // pied flycatcher, male
svarthvit fluesnapper, hunn // pied flycatcher, female

mandag 16. juni 2014

Fiskeørn (Osprey) del 3

Tok med min egen famile og noen venner opp på nytt besøk til fiskeørnredet i helga. Det var litt spenning knyttet til om vi kunne se liv i ungene, men de ligger nok enda på egg. Så ingen tegn til små nøster, hannen kom også inn til redet med fisk men fløy avgårde med den for å spise et annet sted. Alt dette tyder på at det enda ikke er egg som har klekket.

Hunnen seilte lenge over oss da vi ankom hekkestedet
Til slutt landet hun på redet for å rigge seg til på eggene. Hun ropte flere ganger etter hannen.
Endelig kom han seilende innover med fisk i klørne.
De satt en stund på redet sammen før han tok til vingene med fisken og spiste denne et annet sted.

En annen hyggelig opplevelse denne dagen var da vi etter tips dro opp til Finsland i Songdalen for å se etter to voksne traner som skulle være på et jorde sammen med en årsunge. Vi var heldige å få sett hele familien i ett minutt før de gikk inn i høyt gress og forsvant. Dette resulterte i at ingen bilder rakk å bli tatt. Men dette kan kanskje tyde på at tranene hekker i kommunen??

søndag 15. juni 2014

Tårnfalkpar i skjærgården

Var ute med båten til en holme utenfor Søgne i går, og nå er det liten tvil om at tårnfalken er tilbake som hekkefugl. Fikk se begge de voksne flere ganger og hannen hadde ei mus med seg.

tårnfalk hann med bytte // common kestrel, male
tårnfalk, hunn // common kestrel, female
 

onsdag 11. juni 2014

Fuglene mater ungene

Rundt omkring i Søgne mater i disse dager tusenvis av fugler ungene sine. Dette skjer både i fuglekasser, oppe i trærne og på bakken. To av disse vises på bloggen idag.

voksen vandrefalk // ad peregrine
linerle // white wagtail

I helga var Rune og jeg på en fin nattsangertur hvor vi hørte flere syngende nattravn. Jeg fikk avslutte natta med en syngende VAKTEL. Dette er en uvanlig fugl å høre i bygda og nytt Søgnekryss for meg.

mandag 9. juni 2014

Rådyr

Jeg sniker meg til et unntak fra fugleverdenen og legger inn et bilde av en flott rådyrbukk fra Jomfruland.

 

onsdag 4. juni 2014

Rosenfink i Lonemyra

Like etter rosenfinken i Songdalen dukker den opp i Søgne også!
Fikk en varsel fra Terje Gustavsen i går kveld om en syngende hann i Lonemyra. Jeg satte meg i bilen og kjørte opp. Ikke før hadde jeg kommet ut før den sang av full hals. Etter tusen mygg og litt leting fikk jeg endelig sett den. Også denne gangen var det en hann i sitt andre kalenderår, altså ikke den røde, fine typen. Det er jo bra å ha noe å glede seg til! Det var blitt relativt mørkt og holdet var lenger enn forrige gang, men et par bilder ble det til slutt.

rosenfink, 2k hann, Lonemyra // rosefinch, 2 cy male


 

tirsdag 3. juni 2014

1. junihelga på Jomfruland

31. mai- 1. juni var vi 8 håpefulle fra NOF Kristiansand lokallag som dro til Jomfruland. Værmeldingen sa fantastisk vær hele helga, noe som var litt bekmringsfullt for oss da dette betyr dårlig trekkvær. Men med pirol som hovedmål dro vi ut til øya utenfor Kragerø i Telemark.
Før vi kom så langt stoppet vi ved Reddalsvannet i Aust-Agder for å lytte etter en elvesanger som hadde sunget der en periode. Idet vi kom ut av bilene hørte vi en myrsanger og en gulsanger som sang. Dette er også ganske uvanlige fugler i Kristiansand og Søgne. En flott tornskate hann viste seg også fram. Da vi kom ned til vannet fikk vi flere flotte strofer av elvesangeren. Nytt norgeskryss for meg!

tornskate hann, Reddalsvannet // red-backed shrike

Så gikk turen videre til Telemark og Jomfuland. To tidlige morgener og utallige timer i eikeskogen ga desverre intet resultat i form av pirol, så stemningen var laber på søndag formiddag...
Det store plasteret på såret kom først kl 13.15 på søndag da Petter, Hans Kristian og Øyvind fant en BUSKSANGER i kubukta. Vi andre var raskt på pletten og fikk høre fuglen i et par timer før vi måtte dra med båten. Vi fikk sett den kort, men ingen fikk brukbare bilder. Men humøret gikk hvertfall fra 0 til 100 på kort tid. Gode lydopptak ble tatt og arten ble bekreftet av mange etter kort tid. Godt å bli betalt etter mye forgjeves leting! 
Ellers ga helga på Jomfruland flere syngende nattergal, veldig mange gulsangere, hvitkinngjess, en dvergsnipe og turens andre tornskate. Øya er også flott i seg selv med sin særegne natur. Vi besøkte også øyas fuglestasjon flere ganger, denne ligger helt i nord.

gulsanger // icterine warbler
sandlo // common ringed plover
dvergsnipe (myrsnipe til høyre) // little stint
taksvale, en av karakterartene på øya // house martin





På tilbaketuren stoppet vi også i Aust-Agder, denne gang ved Vallegårdene i Tvedestrand. Her fikk vi turens andre elvesanger! Denne sang høyt i en busk, så vi fikk noen dokumentasjonsbilder. Alt i alt ble det en flott tur i godt lag!

elvesanger, Tvedestrand // river warbler