tirsdag 28. oktober 2014

dvergdykker og tundragås

En stund siden forrige innlegg nå, noen fugleturer har det vært i Søgnes viker og jorder.

langt hold, men dagens (lille) høydepunkt var en dvergdykker i Kusseviga // Little Grebe

Helgas store begivenhet var en antatt middelhavssteinskvett på Tangvall. Den var liten og hadde flere kriterier for arten. Men etter to dagers bildestudering og observasjon fra 50-60 tilreisende endte fuglen som en antatt helt vanlig steinskvett... Men en morsom og lærerik erfaring var det.
Åtte kortnebbgås og et par tundragås av underarten albifrons har holdt seg i Søgne siste uka. Denne underarten hekker i nord-Russland. Videre følger noen kameraknips fra uka som har gått. Begynner med noen fra i dag.

Voksen tundragås ua. albifrons (i midten), Søgnejordet // white-fronted goose, albifrons
kortnebbgjess, Søgnejordet // pink-footed geese
gråhegre, Kusseviga // grey heron
den lille rakkaren som bare er en vanlig steinskvett, Tangvall // wheatear
bergirisk, Tangvall // twite

søndag 19. oktober 2014

mild oktober...

19. oktober og fremdeles mildt. I dag var det 15 grader ute!
Tidligere i uka var det et markant trekk på flere titalls fjellvåk gjennom Søgne. Jeg var dessverre på jobb de beste dagene... Rødvingetrosten hadde også en trekktopp midt i uka.
I dag var det relativt lite fugl i lufta, men med hele 7 biler samlet på Bjørke dukket det da opp noe. En duetrost, fire kortnebbgås, tårnfalk og hønsehauk kan nevnes.
Kjell hørte en gylbrynsanger, men denne gikk jeg også i dag glipp av.
I ettermiddag var jeg på familietur til Kussevika, der dukket det opp en teist. Det har vært litt fugl der i det siste, forrige søndag så jeg en alke på lokaliteten.

gransanger, Tjomsemoen // chiffchaff
duetrost, Søgnejordet // mistle trush
teist, Kusseviga // black guillemont
fjellvåk, Årossanden // rough-legged buzzard
storskarv, Årossanden // great cormorant
sanglerke, Årosjordet // skylark
alke, Kusseviga // razorbill

fredag 10. oktober 2014

Søgne 10. okt

Var på en rundtur i Søgne i dag, begynte i Helleviga. Her var det ikke like mye sjøfugl som forventet, men en havørn og en ung krykkje (black-legged kittiwake) var fint å få med seg.
Videre ble det en tur rundt Søgnejordene med Odd og Reidar. Her var det bra med fugl, høydepunktene var hele to kvartbekkasin (Jack snipe) og to skogduer (Stock dove).
I Høllen var det lite fugl, men to sjøorre (velvet scoter) lå på vannet.
Til slutt gikk jeg en liten runde på Årosjordet, her var det også mye småfugl i lufta. En rask fugl kom plutselig baksende over trærne. Jeg fikk opp kikkerten og det var en varsler (great grey shrike) med bytte i klørne, utrolig artig! Den forsvant like fort som den dukket opp, så jeg rakk dessverre ikke å ta bilde...

spurvehauk krangler med kråke, Søgnejordet // sparrowhawk and crow
havørn, Helleviga // white-tailed eagle
gråspurv hann, Høllen // house sparrow

torsdag 9. oktober 2014

Hvitkinngås // Barnacle goose

I dag var det en god gåseflokk på Årosjordet. Blant de 130 grågjessene var det en hvitkinngås, en sædgås og to kortnebbgås.
Hvitkinngås er en vakker, liten gås og den er ingen vanlig fugl i Søgne.

voksen hvitkinngås // ad barnacle goose
voksen kortnebbgås // ad pink-footed goose
kortnebbgås nr 2
1k sædgås // 1 cy bean goose
Beklager dårlig bildekvalitet!

lørdag 4. oktober 2014

Svartehavsmåke // Mediterranean gull

Har vært på fire dagers ferie i Stavanger nå. Ikke mye fugletitting, men en tur rundt Hafrsfjorden ble det hvertfall på onsdag. Jeg var i Brunnavika og områdene rundt, der var det sett svartehavsmåke dagene i forveien. Denne gjesten fra Sør- og Vest-Europa har jeg lenge hatt på ønskelista. Måka var ikke til stede, så litt skuffet dro jeg til Grannesbukta i motsatt ende av Hafrsfjorden. Her var det litt ender og dykkere, men ingen store sjeldenheter. Men, som ut av ingenting sto plutselig hovedpersonen på en stein ute i vika. Det var en flott, sølvglinsende, voksen fugl. Veldig gøy å endelig finne den!

voksen svartehavsmåke, Grannesbukta, Sola // ad mediterranean gull

På fredag var jeg på tur med begge ungene og min far til Kvitsøy. Turen ble lagt hit da det hadde vært en rødøyevireo (ny art for landet!!) her dagen i forveien. Denne hadde forflyttet seg til Karmøy i løpet av natten... Så harde kryssere at vi da forflytter oss videre til Karmøy er vi imidlertid ikke. Så vi nøyde oss med en flott dagstur rundt denne fine øya i kuling vindstyrke.

gråmåke, Kvitsøy // herring gull