mandag 31. august 2015

Steppehauk // Pallid Harrier!!

I uka som gikk fikk jeg ikke gått på de store "fugleturene", men sleper heldigvis stort sett på fotoapparatet når jeg lufter hunden. På fredag gikk turen rundt Åros, inkludert Årosjordet. Jeg tenkte at det kunne være moro å krysse over sumpa midt på jordet for å skremme opp noen enkeltbekkasiner. Det ble ingen enkeltbekkasin men en STEPPEHAUK sto ute i gresset der! Det var en 1k fugl, altså født i år. Dette er en art som vanligvis hekker i østover i Russland og landene rundt. Den er vanligst å se i  Norge i mai og august. Dette er min andre steppehauk i Søgne, den forrige var et maifunn. Steppehauken er en lett elegant kjerrhauk som kjennetegnes i ungfugldrakt best på "halsboaen".

1k steppehauk, Årosjordet // 1 cy pallid Harrier

Andre fugler har også dukket opp på rundene i uka som gikk...

svartstrupe, voksen hann, Søgnejordet // ad male stonechat
tårnfalk, Sangvik // Kestrel

søndag 23. august 2015

Havørn // White-tailed Eagle

I går mens jeg snekret utvendig på huset fikk jeg plutselig øye på to unge havørner som sirklet over hodet mitt. Jeg var raskt nede fra stigen og fikk løpt inn og hentet fotoapparatet. Heldigvis sirklet de mange minutter over huset før de forsvant. Når det gjelder alder så er jeg litt på gyngende grunn, men mener at begge er i sitt andre kalenderår (2k). Korreksjoner mottas med takk. De tre første bildene er den ene fuglen og de tre siste den andre. En skikkelig kortreist fugleopplevelse!!

2k(?) havørn, Tjønneheia, Søgne (fugl nr.1) // 2 cy(?) White-tailed eagle
2k(?) havørn, Tjønneheia, Søgne (fugl nr.2) // 2 cy(?) White-tailed eagle

tirsdag 18. august 2015

Sivhauk i Søgne

Det er ikke så ofte vi ser kjerrhauker i Søgne. Men etter uværet på lørdag var jeg ute for å se om det var noen vadere i dammene på Årosjordet. Det var en brushane og en flokk med heilo. Men høydepunktet ble en hunnfarget sivhauk som plutselig kom flygende over. Det var også i underkant av 30 gulerler ved Søgne videregående skole denne dagen.

Det var mange gulerler på markene på lørdag // yellow wagtail
et lite utsnitt av en stor erleflokk (gulerler og linerler)
Hønsehauk, Tangvalljordet // Goshawk
Sivhauk, Årosjordet // Marsh harrier

lørdag 15. august 2015

Havsvalemerking på jæren

Natt til 3. juli var jeg så heldig å være med på merking av havsvaler på Reve kai i Klepp kommune. På stille kvelder fra midten av juli til midten av august foregår denne merkeaktiviteten. Dette er tida da havsvalene trekker nordover mot hekkeplassen og de lokkes av  (høy) lyd mot land. Disse fuglene lever hele livet på vingene ute på havet, unntaket er hekking (og ringmerking). Da jeg dro hjem litt før 03.00 hadde vi fanget tre havsvaler. En strandsnipe gikk også i nettet og fikk flagg og fargering på foten. Ringmerkingsansvarlig var Bjørn Mo.

havsvale, Reve kai // European storm Petrel
Strandsnipe, Reve kai // common sandpiper
Det ble også noen turer på dagtid på Jæren. Sotsniper og alle de vanligere vaderne fikk jeg sett i massevis. De store sjeldenhetene uteble derimot...

lappspove, Revtangen // bar-tailed godwit
dvergsnipe, Orreosen // little stint
1k makrellterne, Orreosen // 1 cy common tern
Sommerbåten til NRK passerte oss plutselig på Revtangen!