søndag 29. november 2015

Teist

Det har i lengre tid ligget en annen alkefugl ved Årosstranda, nemlig teisten. Denne lille rakkaren som nå er i vinterdrakt fikk idag solig fangst i form av en fisk av ukjent slag. Noen som klarer å se hva det er?

Teist, Årosstranda // Black Guillemot

fredag 27. november 2015

alkekonge

Var en tur til Tjomsemoen og Helleviga i regnværet idag. Tjomsemoen ga lite i ornitologisk forstand, småfuglene var nok påvirket av regnværet. I helleviga trakk det litt måker og alkekonger. Vind fra sørvest er bra, men jeg kunne ikke stå så veldig lenge med teleskopet grunnet utålmodig hund. En frisk og fin tur var det uansett! To alkekonger la seg på vannet utenfor der jeg sto. Det er artig å se når disse bittesmå alkefuglene dykker etter mat.

Alkekonge, Helleviga // Little auk

Kortnebbgjessene som har holdt seg på Årosjordet og Søgnejordene et par uker har nå forlatt bygda. Dette bildet er fra forrige helg.

Kortnebbgås, Søgnejordet // Pink-footed goose

søndag 8. november 2015

Svartrødstjert i Søgne

I går oppdaget HVL en svartrødstjert på Sangvik. Jeg stilte opp i formiddagssola i dag for å få med meg den sjeldne gjesten. Svartrødstjerten er en sjelden hekkefugl rundt Oslo, ellers i Sør-Norge ses den kun på trekk. Noe som er litt spesielt er at den stort sett alltid ses i tilknytning til bebyggelse, ofte i hager og på gårder. I Søgne dukker den stort sett årlig opp på denne tiden. Årets fugl er en årsunge (1k). Vi var et knippe fuglefolk som fikk se den rundt gartneriene på Sangvik der arten pleier å vise seg på senhøsten.
Vi så også jordugle i dag, og min første stillits for året spiste tistelfrø kun et steinkast fra svartrødstjerten.

1k Svartrødstjert, Sangvik // 1 cy Black redstart
ad Stillits, Sangvik // ad Goldfinch

onsdag 4. november 2015

Kortnebbgås på Årosjordet

Ikke mer enn en time eller to med lys etter jobb for tiden, og verre blir det for hver dag som går... Men jeg fikk hvertfall utnytta dagens siste solstråler i dag og fotografert 7 kortnebbgjess som har holdt seg en periode på Årosjordet. Dette er ei vakker lita gås med rosa både på nebb og føtter, det har gitt den sitt engelske navn.

kortnebbgås, Årosjordet // pink-footed goose

søndag 1. november 2015

Sidensvans

Det har vært flokker på over 100 sidensvans rundt huset vårt i flere dager nå. Denne utrolig fine fuglen er på sydenferie her hos oss. Den hekker i Finnmark og østover. Du vet at vinteren er i anmarsj når sølvklokkelyden til sidensvansen ringer i rognetrærne.
I dag gikk jeg en lang skogstur i Greipstad og avsluttet med en runde på noen jorder langs Songdalselva. Her var det mye rødvingetrost og gråtrost og en sanglerke som var nytt Songdalenkryss for meg.

Sidensvans i hagen, Tjønneheia // Bohemian Waxwing
Rødvingetrost, Potetveien, Songdalen // Redwing
Slik endte det for jordugla på Årosjordet. Hvem kan ha tatt denne? // Short-eared Owl