søndag 31. januar 2016

Toppdykker og polarmåke i Søgne

Om vinteren er det noen fugler som besøker oss for å varme seg og spise i isfrie områder før de drar nordover for å hekke på våren. Polarmåka er en svært sjelden gjest her på vinteren. På fredag etter jobb kjørte jeg om minstemann ned til Høllen for å mate måkene i uværet. Da kom det plutselig ei polarmåke i sin første vinterdrakt (2k) rett forbi oss! Jeg løp til bilen for å hente kameraet, men vi fant den aldri igjen. Den ble forøvrig sett og fotografert to timer senere. Dagen etter var mange ute og lette, men måka er foreløpig ikke funnet igjen.
Idag lå det en flott toppdykker i Kusseviga sammen med tre lomvi, dykkerne og alkefuglene er stort sett også på vinterbesøk langs sørlandskysten. Jeg kan nå oppsummere januar med fire arter alkefugl sett (alke, lomvi, teist og alkekonge) men ingen av lommene. Får satse på februar i så måte.
Sangsvanene på Søgnejordet holder også stand og lot seg fint fotografere i finværet i dag.
Småfugltrekket og de første vaderne lar vente på seg.

Toppdykker (ad), Kusseviga // Great crested grebe
Lomvi, Kusseviga // Common guillemot
Sangsvane (ad), Søgnejordet // Whooper swan
sammen med en ungfugl (2k)
Stokkand, ad hann, Høllen // Mallard, ad male

søndag 17. januar 2016

Vannfugltelling 17.01.2016

Idag var det vannfugltelling og mitt område var som foregående år fra Kusseviga til Lohnemyra. Jeg startet riktignok dagen i Helleviga siden været var fantastisk og jeg ville se om det kunne være noe spennende der. Det ble totalt 20 arter på turen. Ingen rovfugler ble sett, dette til tross for hønsehauk på de samme områdene i går og kongeørn på Lohne i går og i dag. Sånn er livet...
Hvis noe i det hele tatt kan kalles høydepunkt må det være ei vannrikse på svært nært hold ved Lohnemyra (bildet ble bare av bakenden) og nye årsarter som svartspett (2 stk!), lomvi, dompap og fiskemåke.

Været var kanskje høydepunktet i dag, Helleviga
Fiskemåke, Årosstranda // Common gull
Vannrikse, Lohnemyra // Water rail
Storskarv, Helleviga // Great cormorant
Teist (t.h), Kusseviga // Black guillemot





Jeg har ringmerket litt med ruse på foringa i hagen i den siste uka. Det er god merketrening for meg, og veldig gøy for ungene.

Synneva med ringmerket grønnsisik (mobilbilde)

mandag 11. januar 2016

Perleugle i Songdalen!

Trist at det var et ublidt møte med ei vindusrute som skapte mitt første møte med ei perleugle. Men det var nå hvertfall dette som hendte. Rundt kl 13 idag dunket en liten perleugle inn i ett av skolens vinduer. Den satt en fem minutters tid i vinduskarmen, så mange elever og noen av oss lærerne fikk sett den vakre lille fuglen før den fløy opp i et tre. Den var under kraftig mobbing av skjærer, det hjelper jo ikke når en skal komme til hektene etter en kollisjon. Den satt inne i den samme furua helt til jeg dro fra jobb litt over klokken fire. Den er nattaktiv, så den satt nok bare og samlet krefter til nattens musejakt.
Perleugla hekker stort sett på østlandet og nordover i landet, men kommer nedover sørlandet når tilgangen på smågnagere er god. Bildet er tatt med iPhone.

Perleugle, Songdalen (iPhone-photo) // Tengmalm's owl

lørdag 2. januar 2016

28. desember på jæren

Her kommer det noen bilder fra en kald men fin tur sammen med min far i romjula. Vi startet i Egersund og jobbet oss nordover. Vi hadde håpet på å få se grønlandsmåke, men den var dessverre ikke å finne denne dagen.
Høydepunktene var voksen myrhauk hann, fjellvåk, havsuler på nært hold, mandarinand og mengder med gjess og sangsvaner.

mandarinand inne i naustet, Egersund // Mandarin duck
voksen havsule, Kvassheim fyr //  ad Northern gannet
Fjellvåk ved Orreosen // Rough-legged buzzard
Sangsvaner, Orre // Whooper swan

fredag 1. januar 2016

Godt nyttår!

1. januar er alltid litt spesiell, da er det nytt år og nye årskryss. Turen gikk for min del på kryss og tvers i Søgne, både jorder, hager og bukter ble sjekket. Dagstotalen endte på 35 arter, ikke så verst. Høydepunktene var tre alkefugler i Kusseviga; alke, alkekonge og teist. Også sangsvaner, viper (veldig tidlige) og løvmeis kom godt med på dagens observasjonsliste. Gledelig er det at både gråsisik og gulspurv ses og høres i landskapet. Disse var fraværende forrige vinter. Nå går vi inn i ei kald uke (omsider), så får vi se hvordan det påvirker fuglelivet.
I morgen kommer det en liten oppdatering fra "romjulsbirding" på jæren.

Gråhegre, Kusseviga // Grey Heron
eneste alkefuglen jeg fikk dokumentasjon av i Kusseviga, Alke // Razorbill
Løvmeis, Søgne VGS // Marsh Tit