tirsdag 3. juni 2014

1. junihelga på Jomfruland

31. mai- 1. juni var vi 8 håpefulle fra NOF Kristiansand lokallag som dro til Jomfruland. Værmeldingen sa fantastisk vær hele helga, noe som var litt bekmringsfullt for oss da dette betyr dårlig trekkvær. Men med pirol som hovedmål dro vi ut til øya utenfor Kragerø i Telemark.
Før vi kom så langt stoppet vi ved Reddalsvannet i Aust-Agder for å lytte etter en elvesanger som hadde sunget der en periode. Idet vi kom ut av bilene hørte vi en myrsanger og en gulsanger som sang. Dette er også ganske uvanlige fugler i Kristiansand og Søgne. En flott tornskate hann viste seg også fram. Da vi kom ned til vannet fikk vi flere flotte strofer av elvesangeren. Nytt norgeskryss for meg!

tornskate hann, Reddalsvannet // red-backed shrike

Så gikk turen videre til Telemark og Jomfuland. To tidlige morgener og utallige timer i eikeskogen ga desverre intet resultat i form av pirol, så stemningen var laber på søndag formiddag...
Det store plasteret på såret kom først kl 13.15 på søndag da Petter, Hans Kristian og Øyvind fant en BUSKSANGER i kubukta. Vi andre var raskt på pletten og fikk høre fuglen i et par timer før vi måtte dra med båten. Vi fikk sett den kort, men ingen fikk brukbare bilder. Men humøret gikk hvertfall fra 0 til 100 på kort tid. Gode lydopptak ble tatt og arten ble bekreftet av mange etter kort tid. Godt å bli betalt etter mye forgjeves leting! 
Ellers ga helga på Jomfruland flere syngende nattergal, veldig mange gulsangere, hvitkinngjess, en dvergsnipe og turens andre tornskate. Øya er også flott i seg selv med sin særegne natur. Vi besøkte også øyas fuglestasjon flere ganger, denne ligger helt i nord.

gulsanger // icterine warbler
sandlo // common ringed plover
dvergsnipe (myrsnipe til høyre) // little stint
taksvale, en av karakterartene på øya // house martin

På tilbaketuren stoppet vi også i Aust-Agder, denne gang ved Vallegårdene i Tvedestrand. Her fikk vi turens andre elvesanger! Denne sang høyt i en busk, så vi fikk noen dokumentasjonsbilder. Alt i alt ble det en flott tur i godt lag!

elvesanger, Tvedestrand // river warbler