torsdag 29. mai 2014

sjøfugl

Det er ikke så lett å få til sjøfuglobservering i Søgne. En er nesten nødt til å komme seg ut med båt til de ytre holmene for å se trekkende fugl.
Etter noen mislykkede forsøk i Helleviga tok jeg idag båten ut til Skarvøya for å se om det var noen rester igjen av ringgåstrekket. Idet vi (jeg hadde med dattera mi på 8 og ei venninne) ankom øya fløy det en tyvjo (arctic skua) rett over oss. Da hekker nok de i Søgneskjærgården i år også. Fotoapparatet var ikke pakket opp etter båttransporten...
Da vi kom opp på toppen sirklet det en tårnfalk (common kestrel) over oss. Denne plassen er visst en gammel hekkelokalitet, så kanskje de også er tilbake. Fotoen var fremdeles pakket ned, men tårnfalken kom igjen på litt lengre hold senere på morgenen, da fikk jeg hvertfall et dokumentasjonsbilde.
Det var litt trekkende fugl på sjøen og etter to flokker med smålom (red-throated loon), kom endelig 11 ringgås (brent goose) flyvende forbi. Det var veldig tilfredstillende å endelig få denne arten i Søgne selv om ikke det var dagen for hundrevis av gjess. Neste år skal jeg prøve igjen i slutten av mai, kanskje jeg da treffer det store trekket forbi Søgne!
Inne i Høllefjorden var det gledelig å se at makrellternene også i år hekker i stort antall på rauskjæret. Håper de får opp mange unger, så den labre bestanden kan ta seg opp.

makrellterne, Høllefjorden // common tern
tårnfalk, Skarvøya // common kestrel