lørdag 26. mars 2016

For en uke!!

Lappugle // Great grey owl

LAPPUGLE, EGRETTHEGRE, PRAKTÆRFUGL og HORNUGLE på samme uke!!!
Det begynte med lappugle i nabofylket Aust-Agder. Lokale fuglekikkere visste omtrent hvor ugla holdt til, men den hadde ikke vært enkel og finne. Mange, meg selv inkludert, hadde vært på bomtur tidligere. Denne dagen hadde ungene og jeg vært i dyreparken og bestemte oss for å gi ugla en sjanse i det siste kveldslyset. Plutselig i en liten lysning i skogen stod denne majestetiske jegeren på en strømledning. Jeg bråstoppet, rygget litt tilbake og kunne nesten ikke tro mine egne øyne da den sto og så på oss! ca 90 sekund fikk vi med denne giganten før den la like rolig på vingene inn i skogen.


Jeg er alltid forsiktig med rapportering av ugler i hekktid, derfor skriver jeg ikke eksakt tid og sted på verken lappugle eller hornugle på bloggen.

På onsdag tok vi en tur til Stavanger. I områdene der fikk jeg med meg tre nye norgeskryss, egretthegre, praktærfugl og hornugle (long-eared owl). Ikke all verdens til bilder (spesielt ikke praktærfuglen) men poster et par likevel.
Egretthegre er en meget stor hvit hegre som er sjelden, men stort sett dukker opp årlig på jæren. Den har vært en etterlengtet art for meg. Praktærfuglen er en høyarktisk art som overvinterer i hovedsak langs kysten av Finnmark. Den hekker i Norge kun på Svalbard. Av de tre "ærfuglene" er det praktærfugl og stellerand som deler utbredelsesområde. Ærfuglen er også i våre sydlige farvann. Enkelte praktærfugler forviller seg av og til alt for langt sør slik som denne. Ny art for Randaberg kommune.

Egretthegre, Brusand // Great egret


Praktærfugl, voksen hann, Tungenes fyr (fugl nr 4 fra høyre) // King eider