fredag 23. mai 2014

Rosenfink (rosefinch)

I det jeg åpnet døren utenfor jobben på Nodeland ungdomsskole idag ble jeg møtt av en flørtende umiskjennelig lyd, rosenfink! Jeg har aldri sett denne arten i Norge før, og var lettere irritert over at fotoutstyret lå hjemme. Menmen, en flott opplevelse likevel.
Da jeg skulle hjem fra jobb sang den fremdeles flittig, så jeg bestemte meg for å ta med jentungen opp igjen for å fotografere. 
På parkeringsplassen var min fugleinteresserte rektor, Øystein Dybesland. Han ble engasjert med for å se fuglen. Det viste seg at det var en hann i sin første sommerdrakt, altså ikke av den knallrøde, voksne typen. Men det brydde vi oss fint lite om når den sang fra greinene rett ved oss.
Rosenfinken kjennes lettest på den karakteristiske sangen. Ellers er kraflig finkenebb, og "pepperkorn"øyne gode kjennetegn på fuglen. Denne fuglen var femte funnet for Songdalen kommune, altså ikke noe en ser hver dag på disse kanter!

Rosenfink, 2k hann // Rosefinch, 2 cy male
En annen uvanlig sang beriket oss i ettermiddag, en gulsanger. Dette var også et nytt årskryss for meg, og min første i kommunen. Jeg brukte mye tid på å forfølge den syngende hannen, men han ville ikke fotograferes. Korte glimt i kikkerten var det jeg fikk i tillegg til sangen. Så det får bli noen bilder til av dagens hovedperson...